Wat houdt een waardebepaling van mijn woning in?

StartHousing beantwoord de vraag van de maand: wat houdt een waardebepaling van mijn woning in?

makelaar utrecht huisje op weegschaal 

StartHousing: "Een waardebepaling van de woning is iets anders dan een taxatie. Bij een taxatie wordt de waarde van de woning bepaald door een gecertificeerd taxateur. De taxateur beoordeelt uitgebreid alle eigenschappen van de woning. Alle bevindingen en waarden worden in een officieel rapport vastgelegd. Een taxatierapport kost gemiddeld tussen de 0,17 en 0,20 procent van de getaxeerde waarde.

Waardebepaling geeft ruwe schatting 

Een waardebepaling zit iets anders in elkaar. Bij een waardebepaling wordt er een ruwe schatting afgegeven van de woningwaarde door de makelaar. De makelaar stelt een verklaring op met daarin de totale oppervlakte van de woning en een advies voor de vraagprijs. Een waardebepaling is dus veel minder uitgebreid dan een taxatierapport.

Een waardebepaling is handig omdat je snel en goedkoop achter de ‘ruwe’ waarde van uw woning komt. Dit is waardevol omdat je bijvoorbeeld graag wilt weten of er overwaarde op je woning zit. Maar ook omdat je misschien verhuisplannen hebt en je graag wilt weten wat er mogelijk is.

Wanneer kies je voor een taxatierapport en wanneer voor een waardebepaling

Bij een waardebepaling krijg je de exacte afmeting van de woning en kadastrale gegevens. Dat komt goed van pas als je wilt gaan verkopen. Een taxatierapport is nodig als je een hypotheek wilt gaan aanvragen bij de bank. Dan wordt alleen een officieel taxatierapport, goedgekeurd door de NWWI, aanvaard."

Vraag gratis waardebepaling aan

Heb je plannen om je woning in Utrecht of Rotterdam te verkopen? Staat je huis al lang te koop en wil je graag een second opinion? Of ben je gewoon benieuwd naar de actuele waarde van je woning?

Vraag waardebepaling aan