Stijg mee met de zeespiegel in uw woning op het water

Nederland is een echt waterland. Wij zijn goed in het bouwen van dijken en waterwerken en zijn misschien wel het beste jongetje van de klas als het gaat om het gevecht tegen de stijgende zeespiegel. Waarom gebruiken we het water dan niet vaker als ‘bouwgrond’?

Vakantiegevoel

Ondanks dat het water een verwoestend karakter kan hebben, biedt het ook heel veel kansen. We gebruiken het water voor recreatieve doeleinden en rijden er massaal naartoe op het moment dat we richting ons vakantieadres gaan. Jong en oud wordt getrokken door de mogelijkheden van water. Hoe lekker is het als u dat vakantiegevoel 365 dagen per jaar ervaart met uw eigen woonhuis op het water.

Bouwbesluit

Op dit moment kent Nederland ongeveer 500 woningen op het water. Hiermee worden woningen bedoeld die gebouwd zijn volgens het bouwbesluit en een eigen kavel bezitten. Woonarken vallen hier niet onder. Slechts 150 van deze 500 woningen zijn geschikt voor permanente bewoning. Dat zijn er per saldo dus maar weinig. Toch is het best aantrekkelijk om een huis op het water te bouwen.

Overstromingen

In de eerste plaats is er ruimte genoeg. In dichtbevolkte steden als Amsterdam en Rotterdam raakt de bouwgrond uitgeput. Water is er daarentegen genoeg. Daarnaast zijn drijvende huizen beter bestand tegen overstromingen. Ze stijgen namelijk mee met het waterpeil. Geen ondergelopen kelders en bergingen meer.

Rechtszekerheid

Ondanks de voordelen, zijn overheid en gemeenten terughoudend als het gaat om waterwoningen. Ingewikkelde wet- en regelgeving maakt het voor bouwbedrijven en projectontwikkelaars niet direct lucratief een project op het water te beginnen. Daarnaast zijn ook consumenten niet eenvoudig over de streep te trekken. Er wordt getwijfeld aan de rechtszekerheid van wonen op het water. Daarnaast heeft water vaak een functie, bijvoorbeeld voor de binnenvaart. Projecten stranden omdat het water ‘al in gebruik is’.

Woonboothypotheek

Toch worden er nieuwe projecten gestart, aangezien drijvende woningen wel potentie hebben. Mede gezien de stijgende zeespiegel. Op dit moment wordt in Rotterdam gebouwd aan drijvende woningen die wel verankerd zijn. Hierdoor kunnen ze wel stijgen, maar niet verplaatst worden. Het voordeel hiervan is dat de bewoners wel een normale hypotheek kunnen krijgen. Sommige banken bieden namelijk geen hypotheek voor woningen die niet verankerd zijn. U bent dan aangewezen op een woonboothypotheek, die relatief duur is.

Vooralsnog staat de waterwoning nog steeds in de kinderschoenen. Projectontwikkelaars durven het risico van de bouw ervan echter steeds meer te nemen, mede gezien de stijgende zeespiegel. Misschien is het overwegen ervan toch best de moeite waard.