Belangrijke regels voor het verhuren van je woning

Ben je van plan je huis te verhuren? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de geldende regels. Wij gaan dieper in op de volgende wet- en regelgeving voor woningverhuur: 

Huurrecht is dwingend recht. Dat houdt in dat er geen ruimte is om zelf afspraken te maken met een huurder. Je dient je te houden aan alle voorgeschreven regels. Indien je afwijkt van deze regels wordt de gehele overeenkomst nietig verklaard.

Wij zijn aangesloten bij het VBO en zijn altijd op de hoogte van de laatste wetswijzigingen. Zo zorgen wij er te allen tijde voor dat er een gedegen huurovereenkomst op tafel ligt. Je hoeft je daardoor geen zorgen te maken over de regels als je je huis gaat verhuren. Voor verhuren aan expats bestaan er speciale huurovereenkomsten, zoals de diplomatenclausule.  

Regels huis verhuren voor tijdelijke verhuur

Er kunnen meerdere redenen zijn om je huis tijdelijk te verhuren. Bijvoorbeeld omdat je naar het buitenland gaat, omdat je je huis of appartement nog niet hebt verkocht of simpelweg ter investering. Mag dat zomaar? Voor tijdelijke verhuur van een woning dien je in bepaalde situaties een vergunning aan te vragen bij de gemeente waar de woning zich in bevindt. Dit is het geval indien er sprake is van verhuur op basis van Huisbewaring en op basis van de Leegstandwet. We lichten hieronder de twee mogelijkheden toe.   

Regels huis tijdelijk verhuren via de Leegstandwet

Verhuren via de leegstandwet is alleen mogelijk bij een eigen koopwoning, en toegestaan wanneer jouw huis of appartement aantoonbaar te koop staat. In de leegstandwet vervallen een aantal bepalingen uit de standaard huurwet. 

Een mooi voorbeeld daarvan is dat je je woning minimaal voor 6 maanden moet verhuren. Na deze periode mag je zelf, na bijvoorbeeld de verkoop, de huur opzeggen met 3 maanden opzegtermijn voor de huurder. Hier moet je een vergunning voor aanvragen bij de gemeente. Indien je je woning via ons verhuurt doen regelen wij dat. Om een vergunning te krijgen voor verhuur via de leegstandwet dan zijn er een aantal regels over huis verhuren, waar je aan moet voldoen, namelijk: 

  • Jouw woning staat zichtbaar te koop
  • Je verhuurt voor minstens 6 maanden
  • De woning is onbewoond
  • Je hebt niet meer dan twee te koop staande woningen in de verhuur

Wanneer je aan bovenstaande punten voldoet is de kans groot dat je de vergunning krijgt. Dit is echter afhankelijk per gemeente. Een paar voordelen:

  • Je mag zelf de verhuurprijs bepalen, omdat de verhuur niet onder het puntenstelsel valt.
  • Je mag zonder reden de overeenkomst opzeggen met een wettelijke opzegtermijn van drie maanden. Bijvoorbeeld wanneer je de woning hebt verkocht.
  • Geen kosten maken voor een huis waar je niet meer woont.

Huis tijdelijk verhuren via Huisbewaring

Verhuren via huisbewaring kan als de verhuurder tijdelijk ergens anders verblijft en daarna weer in de woning terugkeert. Verhuren onder huisbewaring is niet in iedere gemeente mogelijk. Wij kunnen je hierover verder adviseren. Voorwaarden om te verhuren via huisbewaring:

  • De huisbewaarder (tijdelijke gebruiker) moet ouder zijn dan achttien jaar.
  • De eigenaar/verhuurder moet kunnen aantonen dat hij/zij tijdelijk arbeid of studie in het buitenland of buiten de regio volbrengt.
  • Er moeten documenten overlegd kunnen worden waaruit tijdelijke verpleging, detentie of proef samenwonen blijkt.
  • In geval van een huurwoning dient er ook toestemming te zijn van de eigenaar.

Indien je tijdelijk wil verhuren om te gaan proef samenwonen mag je hooguit één jaar tijdelijk verhuren. Als je tijdelijk in het buitenland verblijft vanwege werk of studie, is de maximumtermijn twee jaar.  

Je hebt een hypotheek, mag je dan verhuren?

Ga je naar het buitenland voor een jaar? Of ga je samenwonen en wil je je huis of appartement nog even aanhouden? Het kan zijn dat er in je hypotheek een huurbeding staat. Dat houdt in dat je bij je hypotheekverstrekker toestemming moet vragen om je woning te verhuren.

Niet elke hypotheekverstrekker geeft hier toestemming voor. De belangrijkste reden is vrij eenvoudig; je woning brengt bij een gedwongen verkoop minder op wanneer een huurder de woning bewoont. Dit zijn risico's waar wij je uiteraard goed mee kunnen helpen. Je kunt hiervoor altijd contact met ons opnemen. 

Belastingregels en verhuur

Hypotheekrenteaftrek

Als de woning gefinancierd is met een lening, dan mag je de onder bepaalde voorwaarden de hypotheekrente aftrekken in box 1. Bij verhuur van de woning kun je nog steeds van dit voordeel gebruik blijven maken. Het is ook mogelijk de huur te plaatsen onder box 3. 

Hypotheekrenteaftrek voor tweede woning

De hypotheekrenteaftrek geldt alleen voor het hoofdverblijf. Voor een tweede (recreatie- of vakantie) woning is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Uitzondering is wanneer je twee woningen bezit waarvan er één te koop staat. Dan heb je vanaf het moment dat de woning te koop staat recht op maximaal twee jaar dubbele hypotheekrenteaftrek.         

Hypotheekrenteaftrek bij tijdelijke verhuur

Om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen moet je hoofdwoning in Nederland zijn. Indien je bijvoorbeeld een jaar naar het buitenland gaat om rond te reizen, kun je aantonen dat je geen vaste verblijfplaats hebt en wordt je woning in Nederland nog steeds beschouwd als hoofdwoning. Echter als je als expat naar het buitenland gaat, kan de belastingdienst oordelen dat je hoofdwoning zich niet meer in Nederland bevindt waardoor je niet meer in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. De woning zal dan in box 3 belast worden.

Puntentelling en maximale verhuurprijs

De puntentelling (of puntensysteem) bepaalt wat de maximale huurprijs is voor een woning. Dit puntensysteem wordt ook wel het “woningwaarderingsstelsel” genoemd. Er worden punten gegeven voor onder andere het energielabel, de WOZ-waarde, de oppervlakte, verwarming, keuken, sanitair en woonomgeving. Een woning met 147 of meer punten, valt onder de z.g.n. “vrije sector”. De huurprijs bepaal je dan zelf. Deze grens wordt ook wel de liberalisatiegrens genoemd.

Heeft de woning 146 of minder punten, dan valt deze onder “sociale huur” en bepaalt de overheid hoeveel een eigenaar aan huur mag vragen. Deze maximale verhuurprijs staat 1:1 gelijk aan het aantal punten. Ben je benieuwd of jouw woning in de vrije sector valt? Neem contact met ons op.

Benieuwd naar een indicatie van jouw verhuurprijs? Klik op de button hieronder om een gratis huurprijsberekening aan te vragen.

verhuurprijs berekenen 

Benodigde vergunningen voor woningverhuur

Voor het verhuren van woonruimte kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. De gemeente waarin je wilt verhuren bepalen hun eigen regels voor het verhuren van huizen. Zo hebben de gemeente Utrecht en Rotterdam geregeld dat er in bepaalde wijken geen woningen gesplitst mogen worden in kamers of aparte woningen. Ook wil de gemeente sommige wijken in balans brengen door geen kansarmen huisvesting te verlenen zodat er een beter leefklimaat ontstaat. Dit huisvestingsbeleid staat opgenomen in de zogenaamde huisvestingsverordening. 

Wil je zeker weten dat je je houdt aan alle regels en gebruik maakt van de juiste vergunningen? Tijdens het verhuurproces ontzorgen we je hierin volledig. Als VBO-lid zijn we altijd op de hoogte van de laatste eisen en wijzigingen. Bekijk ook de websites van de gemeente Utrecht en Rotterdam voor aanvullende informatie over woningverhuur in die regio's.

Gemeubileerd of gestoffeerd verhuren

Je bent zelf vrij om te kiezen om de woning kaal, gemeubileerd of gestoffeerd te verhuren. Het maakt niet uit of de woning onder de vrije sector valt of niet. Wil je meer weten over de verschillen? Bekijk dan onze pagina over gemeubileerd en gestoffeerd verhuren

Regels verhuren van tweede huis

Stel je hebt een tweede huis gekocht in Rotterdam en wilt deze verhuren. Je verhuurt dus een andere woning dan je eigen woning. Dan hoef je de huur die je ontvangt niet aan te geven in je jaaraangifte voor de Belastingdienst. Wel dien je de waarde van de woning aan te geven in Box 1. Indien je een lening hebt afgesloten voor de woning geef je deze op als schuld in box 3.

Regels huis verhuren als vakantiewoning

Indien je een vakantiewoning wilt verhuren, dan hoef je in de meeste gevallen geen belasting over je huurinkomsten te betalen. Verleen je aanvullende diensten, zoals een Bed & Breakfast? Dan telt de huuropbrengst wél mee als inkomsten, en dien je deze aan te geven in box 1.

woning verhuur team utrecht en rotterdam 

Meer vragen? Neem contact op!

Bel, kom langs of laat een bericht achter met onderstaand contactformulier.

StartHousing
Burgemeester Reigerstraat 78
3581 KW Utrecht
Telefoon: 030-2070010
E-mailadres: info@starthousing.nl
 
BTW: 8527.56.537
Bankrekening: NL35 RABO 0108 3836 36
KvK nummer: 57833664
 
Persoonlijke gegevens
*
*
*
*
Bij het gebruiken van dit formulier ga ik akkoord met het opslaan en verwerken van de door mij opgegeven gegevens zoals beschreven in het privacybeleid.