Mag je je koophuis verhuren?

Je bent van plan tijdelijk je woning te verhuren omdat je naar het buitenland gaat, omdat je je huis nog niet hebt verkocht of simpelweg ter investering. Wat zijn de regels en waar moet je rekening mee houden? Een veelgestelde vraag is dan ook 'mag je je koophuis verhuren?'. Hier gaan wij op de pagina dieper op in.

Leegstandwet
Verhuren via de leegstandwet is alleen mogelijk bij een eigen koopwoning, en toegestaan wanneer jouw woning aantoonbaar te koop staat. In de leegstandwet vervallen een aantal bepalingen uit de standaard huurwet. Een mooi voorbeeld daarvan is dat je je woning minimaal voor 6 maanden moet verhuren. Na deze periode mag je zelf, na bijvoorbeeld de verkoop, de huur opzeggen met 3 maanden opzegtermijn voor de huurder. Hier moet je een vergunning voor aanvragen bij de gemeente. Indien je je woning via ons verhuurt, regelen wij dat. Om een vergunning te krijgen moet je aan een aantal regels voldoen, namelijk:

  • Jouw woning staat zichtbaar te koop
  • Je verhuurt je woning voor minimaal 6 maanden
  • De woning is op dit moment onbewoond
  • Je hebt niet meer dan twee te koop staande woningen in de verhuur

Wanneer je aan bovenstaande punten voldoet is de kans groot dat je de vergunning krijgt. Dit is echter afhankelijk per gemeente. Een paar kleine voordelen:

  • Je mag zelf de verhuurprijs bepalen, omdat de verhuur niet onder het puntenstelsel valt.
  • Je mag zonder reden de overeenkomst opzeggen met een wettelijke opzegtermijn van drie maanden. Bijvoorbeeld wanneer je de woning hebt verkocht.

Jouw koophuis met hypotheek verhuren
Het kan zijn dat er in je hypotheek een huurbeding staat. Dat houdt in dat je bij je hypotheekverstrekker toestemming moet vragen om je woning te verhuren. Niet elke verstrekker geeft hier toestemming voor. De belangrijkste reden hiervoor is vrij eenvoudig; je woning brengt bij een gedwongen verkoop minder op wanneer er huurders inzitten. Dit is een lastig punt waar wij je uiteraard goed mee kunnen helpen. Wij komen deze situaties veel tegen en weten hoe hiermee om te gaan. Je kunt hiervoor altijd contact met ons opnemen via onderstaand contactformulier. Je kunt hier ook direct een indicatie vinden van wat je woning ongeveer waard zou kunnen zijn:

huis verhuren rotterdam bereken verhuurprijs