Huis verhuren in Rotterdam. Wat zijn de regels?

Een koophuis verhuren, mag dat en wat zijn de regels? 

Je bent van plan tijdelijk je woning te verhuren omdat je naar het buitenland gaat, omdat je je appartement of  huis nog niet hebt verkocht of simpelweg ter investering. Mag dat? En wat zijn de regels? En waar moet je rekening mee houden? Een veelgestelde vraag is dan ook 'mag je je koophuis verhuren?'. Hier gaan wij dieper op in. 

Leegstandwet
Verhuren via de leegstandwet is alleen mogelijk bij een eigen koopwoning, en toegestaan wanneer jouw woning of appartement aantoonbaar te koop staat. In de leegstandwet vervallen een aantal bepalingen uit de standaard huurwet. Een mooi voorbeeld daarvan is dat je je woning minimaal voor 6 maanden moet verhuren. Na deze periode mag je zelf, na bijvoorbeeld de verkoop, de huur opzeggen met 3 maanden opzegtermijn voor de huurder. Hier moet je een vergunning voor aanvragen bij de gemeente. Indien je je woning via ons verhuurd doen regelen wij dat. Om een vergunning te krijgen moet je aan een aantal regels voldoen, namelijk:

  • Jouw woning staat zichtbaar te koop
  • Je verhuurt voor minimaal 6 maanden
  • De woning is onbewoond
  • Je hebt niet meer dan twee te koop staande woningen in de verhuur

Wanneer je aan bovenstaande punten voldoet is de kans groot dat je de vergunning krijgt. Dit is echter afhankelijk per gemeente. Een paar voordelen:

  • Je mag zelf de verhuurprijs bepalen, omdat de verhuur niet onder het puntenstelsel valt.
  • Je mag zonder reden de overeenkomst opzeggen met een wettelijke opzegtermijn van drie maanden. Bijvoorbeeld wanneer je de woning hebt verkocht.
  • Geen kosten maken voor een huis waar je niet meer woont 

Je hebt een hypotheek, mag je dan verhuren?
Ga je naar het buitenland voor een jaar? Of ga je samenwonen en wil je je appartement of woning nog even aanhouden? Het kan zijn dat er in je hypotheek een huurbeding staat. Dat houdt in dat je bij je hypotheekverstrekker toestemming moet vragen om je woning te verhuren. Niet elke verstrekker geeft hier toestemming voor. De belangrijkste reden hiervoor is vrij eenvoudig; je woning brengt bij een gedwongen verkoop minder op wanneer er huurders inzitten. Dit is een lastig punt waar wij je uiteraard goed mee kunnen helpen. Wij komen deze situaties veel tegen en weten hoe wij hiermee om moeten gaan. Je kunt hiervoor altijd contact met ons opnemen.

Puntentelling
De puntentelling bepaalt wat de maximale huuprijs is voor jouw sociale huurwoning. Valt jouw woning niet onder de puntentelling, dan valt deze in de zogenaamde 'vrije sector' en mag je zelf bepalen wat de definitieve huurprijs wordt. We noemen dit puntensysteem ookwel het 'woningwaarderingsstelsel'. Elk onderdeel van je woning krijgt een waardering, zoals het oppervlakte, de keuken en de voorzieningen in een gebouw. Alle punten bij elkaar opgeteld resulteren in een score die 1:1 gelijk staat aan een maximale huurprijs. Zoals aangegeven geldt dit puntensysteem niet voor woningen in de vrije sector. Ben je benieuwd of jou woning in de vrije sector valt? Wij kunnen je hier vrijblijvend mee helpen!

 

StartHousing
Burgemeester Reigerstraat 78
3581 KW Utrecht
Telefoon: 030-2070010
E-mailadres:
 
BTW: 8527.56.537
Bankrekening: NL35 RABO 0108 3836 36
KvK nummer: 57833664
 
Persoonlijke gegevens
*
*
*
*
Bij het gebruiken van dit formulier ga ik akkoord met het opslaan en verwerken van de door mij opgegeven gegevens zoals beschreven in het privacybeleid.