Succesvol aankopen en financieren van een beleggingspand

Een huis als beleggingsobject

StartHousing helpt regelmatig particulieren en professionele vastgoedbeleggers bij aankoop van een beleggingspand. Een beleggingspand is een woning die aangekocht wordt met het doel deze te verhuren en daarmee rendement te maken. Naast het zoeken van een pand verzorgt StartHousing ook het begeleiden van het aankoopproces, het selecteren en screenen van geschikte huurders en het verzorgen van de huurovereenkomst. Optioneel kan aan onze zusterorganisatie 365Beheer het beheer van uw pand uitbesteed worden. 

Hoe financiert u een beleggingspand?

Veel aspirant-eigenaren van een beleggingspand vragen ons welke stappen ze moeten ondernemen om hun verhuurpand te financieren. Een woning die aangekocht wordt met het doel deze voor langere termijn te verhuren kan namelijk niet met een reguliere woninghypotheek gefinancierd worden. Hiervoor is een hypotheek nodig voor een beleggingspand. Hoe werkt een vastgoedhypotheek?

Aanbieders vastgoedhypotheken in Nederland

Normen vastgoedhypotheek

  • In grote lijnen zijn de normen voor het verkrijgen van een vastgoedhypotheek als volgt:
  • Voor het verkrijgen van een vastgoedhypotheek is het nodig dat er een aparte taxatie van het pand gemaakt wordt. Uit de taxatie moet de (toekomstige) waarde in verhuurde staat blijken. Dat wil zeggen: de waarde die het pand heeft als de huurders erin zitten. De waarde in verhuurde staat hangt sterk af van de hoogte van de huurinkomsten die gegenereerd worden en kan afwijken van de verkoopwaarde die het pand heeft als het niet verhuurd is.
  • Bij enkele van de vastgoedbanken geldt een minimum inkomenseis van € 35.000 bruto op jaarbasis. Bij de andere banken wordt in principe niet getoetst op inkomen.
  • Bij alle vastgoedbanken wordt maximaal 80% van de waarde in verhuurde staat gefinancierd. Dat houdt in dat u 20 tot 25% eigen kapitaal en de bijkomende kosten voor aankoop zelf dient in te brengen.
  • Bij het verkrijgen van een vastgoedhypotheek wordt het door banken wenselijk geacht dat u met de huurinkomsten minimaal 25% winst maakt op uw maandlasten.
  • Een vastgoedhypotheek is in 3 tot 5 weken te regelen, mits het taxatierapport beschikbaar is en de aanvraag in één keer perfect en compleet bij de juiste vastgoedbank wordt ingediend. (Daarin kunt u ontzorgd worden.)

Vastgoedportefeuille opbouwen

Het financieringsproduct is geënt op het faciliteren van de groei van uw portefeuille. Vastgoedbanken hebben het liefst cliënten die ambiëren in de toekomst een kleine- of middelgrote portefeuille met beleggingspanden op te bouwen. Als u na verloop van jaren een stuk van uw financiering afgelost heeft, uw pand mogelijk in waarde gestegen is of uw huurinkomsten zijn toegenomen, is het vaak mogelijk het pand opnieuw te laten taxeren en vanuit de overwaarde extra financiering te krijgen om kapitaal vrij te maken voor de aankoop van een volgend beleggingspand.

Vastgoedfinanciering berekenen

U kunt gebruik maken van de eenvoudige rekenmodule op www.financiering-regelen.nl om uw vastgoedhypotheek te berekenen en te ontdekken waar voor u de mogelijkheden liggen. In de berekening wordt volledig transparant gemaakt hoe uw financiering geregeld kan worden en wat het rendement op uw toekomstige beleggingspand wordt.

Als u meer wilt weten over aankoop, financiering en verhuur van een beleggingspand, dan helpen wij u graag verder.

In Nederland zijn er op dit moment een aantal vastgoedbanken en vastgoed financieringsmaatschappijen actief die vastgoedhypotheken aanbieden. Gezien de rentetarieven heeft bancaire financiering in bijna alle gevallen de voorkeur boven het financieren met een vastgoed financieringsmaatschappij. 

Neem contact op