Een snelle hypotheek: wel of geen goed idee?

Bij het kopen van een woning, is het krijgen van een hypotheek een belangrijke stap. Het aanvragen van een hypotheek kan echter een tijdrovende klus zijn en u wilt uw droomhuis niet mislopen omdat de financiering niet op tijd rond was. Een snelle hypotheek is de oplossing! Of toch niet?

 Stroperig
In de huidige tijd waarin alles snel, sneller, snelst moet, is het proces van het aanvragen van een hypotheek in de regel juist omgekeerd. Langzaam en in sommige gevallen zelfs stroperig. Dat ligt niet altijd alleen aan de hypotheekverstrekker. Dat ligt aan uzelf, maar ook aan de instanties die u van de benodigde informatie kunnen voorzien. Het ligt aan de post of aan uw partner die niet heeft gemeld dat de informatie al binnen is.

Weloverwogen
Het regelen van een hypotheek kost nu eenmaal tijd. En heel eerlijk, die tijd wilt u er ook voor nemen. Het gaat hier niet om de aanschaf van een stofzuiger die u, wanneer hij toch niet bevalt, binnen 30 dagen retour kunt zenden. Het aanvragen van een hypotheek moet weloverwogen gebeuren. Bij een hypotheek binnen een week, of zelfs binnen een dag, kan niet gesproken worden over een weloverwogen keuze. Ja, de keuze voor de snelheid. Maar weet u dan ook echt zeker of u de juiste hypotheek hebt gekozen? Daar zijn de meningen over verdeeld.

Misleidend
Is het überhaupt mogelijk een hypotheek binnen een week te realiseren? Over het algemeen niet. Zoals hierboven geschetst moeten er veel gegevens worden verzameld. Deze gegevens komen van verschillende partijen en die garanderen niet dat u binnen een week de gevraagde spullen daadwerkelijk in uw mail of brievenbus hebt. Alleen als u vooraf weet welke gegevens van u benodigd zijn en u deze dus ook paraat hebt, is een hypotheek op een dergelijk korte termijn haalbaar. Een beetje misleidend zijn de reclames dus wel.

Serieus
Inmiddels trekt ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan de bel en verkondigt dat hypotheekverstrekkers geen reclame meer mogen maken voor de snelheid waarmee zij een hypotheek realiseren. Het afsluiten van een hypotheek is een serieuze aangelegenheid met financiële gevolgen. Pak het daarom serieus aan, laat u goed voorlichten en kies een hypotheek die bij u past.